News - Announcements

10/06/2015

Greek Flour

In 2012, the Greek Flour Millers Association took the initiative of creating the logo “Greek Flour”, to provide a distinguishing mark for flour produced and packed in Greece by the member companies of the Association. At that time, there were 5 companies under this mark (Asopos Mills, Kepenos Mills, Mills of Crete, Loulis Mills, Papafilis Mills). Today, in 2015, the certified companies by internationally accredited certification body TÜV HELLAS are as follows:

MILLS OF CRETE

ASOPOS MILLS

KEPENOS MILLS

LOULIS MILLS

PAPAFILIS MILLS

MARRAS MILLS

JOTIS

Greeces’ Flour Miller Association number one goal is to raise awareness on Greek products bearing the logo “Greek Flour” and to comply with quality standards aiming to consumer safety. Moreover, “Greek Flour” supports Greek economy ensuring the sustainability of Greek millers and job security for workers employed in this

05/12/2012

Presentation of the Greek Flour Logo

Παρουσίαση σήματος για το Αλεύρι Ελληνικής Άλεσης

Ο φορέας επιθεώρησης & πιστοποίησης TÜV HELLAS και ο Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος παρουσίασαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου το πρώτο Σήμα για Αλευρα Ελληνικής Αλεσης που πιστοποιεί ότι τα προϊόντα που φέρουν τη συγκεκριμένη σήμανση επεξεργάζονται και συσκευάζονται στην Ελλάδα.

Τη Συνέντευξη Τύπου τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, δηλώνοντας «Στην πρόθεση μας είναι και το κάνουμε ήδη, στην πιστοποίηση όλων αυτών των ποιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης και της βιολογικής γεωργίας, να αποκεντρώσουμε το σύστημα, έτσι ώστε στα πρότυπα που τίθενται απλά να ελέγχουμε σε τι βαθμό οι ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν αυτού του είδους τις πιστοποιήσεις και τις βεβαιώσεις, να τηρούν τους κανόνες. Να μη λένε ότι "βάζω τη σφραγίδα ότι αυτό είναι ένα πραγματικά βιολογικό προϊόν και παρήχθη με τον τρόπο αυτό" και στην πραγματικότητα να μην είναι. Έτσι ακυρώνονται τα πιστοποιητικά ποιότητας. Χαίρομαι βέβαια που στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ένα πολύ αξιόπιστο διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα που δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ότι γίνονται τέτοιου είδους πράγματα. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι ήμαστε από την ίδια πλευρά αυτής της προσπάθειας, πρέπει να υπάρξουν συνέργειες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα».

Δήλωση Αλέξανδρου Μαρκαντωνάκη, Προέδρου Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος

«Η εφαρμογή του Σήματος για τα Αλευρα Ελληνικής Αλεσης αποτελεί μια καινοτόμο ενέργεια που ενισχύει το δικαίωμα της Ελληνικής αλευροβιομηχανίας να είναι ανταγωνιστική, προωθώντας παράλληλα την ευθύνη της για την ασφάλεια των τροφίμων, τη διατροφή και την υγεία.

Δήλωση Σάββα Πελτέκη, Γενικού Διευθυντή TÜV HELLAS:

H TÜV HELLAS είναι μια ελληνική εταιρεία προσηλωμένη, τα 25 χρόνια που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, στην υποστήριξη των ενεργειών διασφάλισης της ποιότητας και της Ελληνικής παραγωγής. Με την επιθεώρηση και πιστοποίηση των διαδικασιών άλεσης και συσκευασίας ελληνικών αλεύρων βρισκόμαστε άλλη μία φορά δίπλα στην ελληνική ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία αποτελεί το μέλλον της Ελλάδας».

Στόχος του σχεδιασμού και της εφαρμογής του σήματος είναι η άμεση στήριξη της ποιότητας των προϊόντων των μελών του Συνδέσμου και κατ’ επέκταση της Ελληνικής οικονομίας, η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων της ελληνικής αλευροβιομηχανίας και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων που απασχολούνται στον κλάδο. Το σήμα θα ενσωματωθεί σταδιακά σε όλες τις συσκευασίες καταναλωτικών και επαγγελματικών αλεύρων.

Η αξιολόγηση των επιχειρήσεων-μελών του Συνδέσμου για την τήρηση των απαιτήσεων της προδιαγραφής άλεσης και συσκευασίας Ελληνικού αλεύρου πραγματοποιήθηκε από τον φορέα επιθεώρησης & πιστοποίησης TÜV HELLAS (TÜV NORD Group). Η TÜV HELLAS προχώρησε σε σύνταξη διαδικασίας με τον Σύνδεσμο  για την εκπόνηση του πρωτοκόλλου, το οποίο ξεκινά από την προμήθεια της πρώτης ύλης, ελέγχει όλα τα στάδια επεξεργασίας, επιβεβαιώνει τα ισοζύγια μάζας καθώς επίσης διασφαλίζει την ύπαρξη πλήρους ιχνηλασιμότητας.

Σημεία του χαιρετισμού του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το Υπουργείο, είπαμε ότι το μεγάλο ατού αυτής της χώρας είναι στο περιβάλλον της, στην  παράδοσή της, στην πολιτιστική της κληρονομιά και στην  παραγωγική της διαδικασία. Φτάνει να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτά τα αγαθά. Δηλαδή στην ποιότητα που μπορεί να μας δίνει η ελληνική γη, το ελληνικό περιβάλλον, η ελληνική παράδοση και ο Έλληνας γεωργός. Χαιρόμαστε που αυτή τη στροφή την κάνει πλέον όλος ο κόσμος. Όλος ο κόσμος προσβλέπει προς μια γεωργική παραγωγική διαδικασία που θα καταλήγει σε αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προϊόντων

Το Υπουργείο Γεωργίας είναι αρμόδιο να βάζει αυτά τα πρότυπα. Πρέπει να προσέξουμε να μη δημιουργήσουμε ένα χαοτικό σύστημα, ώστε η κάθε ιδιωτική εταιρεία που μας βοηθάει σε αυτές τις πιστοποιήσεις, να φτιάχνει τα δικά της πρότυπα, έτσι ώστε να έχουμε πληθώρα προτύπων που το καθένα θα ανήκει σε έναν ιδιωτικό οίκο. Καλά θα είναι να έχουμε οριζόντιες τέτοιου είδους προτυποποιήσεις και πάνω σε αυτό να βοηθήσουμε και να στηριχτούμε όλοι, ώστε να είναι το σύστημα αντικειμενικότερο.

Στην πρόθεση μας είναι και το κάνουμε ήδη, στην πιστοποίηση όλων αυτών των ποιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης και της βιολογικής γεωργίας, να αποκεντρώσουμε το σύστημα, έτσι ώστε στα πρότυπα που τίθενται απλά να ελέγχουμε σε τι βαθμό οι ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν αυτού του είδους τις πιστοποιήσεις και τις βεβαιώσεις, να τηρούν τους κανόνες. Να μη λένε ότι "βάζω τη σφραγίδα ότι αυτό είναι ένα πραγματικά βιολογικό προϊόν και παρήχθη με τον τρόπο αυτό" και στην πραγματικότητα να μην είναι. Έτσι ακυρώνονται τα πιστοποιητικά ποιότητας.

Χαίρομαι βέβαια που στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ένα πολύ αξιόπιστο διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα που δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ότι γίνονται τέτοιου είδους πράγματα. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι ήμαστε από την ίδια πλευρά αυτής της προσπάθειας, πρέπει να υπάρξουν συνέργειες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

10/09/2012

“Greek Flour” Logo

12/03/2012

Press conference for the presentation of the project “Private Protocol for the proper production of flour by Greek millers”

Συνέντευξη τύπου

Ο Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδος σε συνεργασία με την TUV Hellas, διοργανώνουν στις 4/12/2012, ώρα 13:00, στην Αίγλη Ζαππείου, την παρουσίαση του έργου «Ιδιωτικό Πρωτόκολλο για την ορθή παραγωγή αλεύρου στις Ελληνικές Αλευροβιομηχανίες».

Το Ιδιωτικό Πρωτόκολλο αποτελεί πρωτοβουλία του Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος και στοχεύει στην τήρηση των διεθνών κανόνων ποιότητας για το αλεύρι που παράγεται και τυποποιείται στην Ελλάδα και των ορθών πρακτικών παραγωγής του, με στόχο την ασφάλεια του καταναλωτή και την τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού.

Η πρωτοβουλία αυτή αποδεικνύει έμπρακτα ότι παρά την οικονομική κρίση που περνά η χώρα μας, ο επιχειρηματικός κλάδος του Συνδέσμου μας απαντά με δράσεις διαρκούς βελτίωσης της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντός του.

 

 

01/01/2012

Election of the new Board of the Greek Flour Millers Association