Ο Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδας ιδρύθηκε το 1928 και έκτοτε διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πορεία του κλάδου της αλευροβιομηχανίας στη χώρα αλλά και στο εξωτερικό. Μέλη του είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου οι οποίες και πραγματοποιούν πάνω από το 75% των αλέσεων και αποτελούν βασικό προμηθευτή της βιομηχανίας τροφίμων. Ο Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδας είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Αλευροβιομηχανιών.

Αποστολή, Στόχοι και Προτεραιότητες

Με επεξεργασία περίπου 700 χιλιάδων τόνων δημητριακών κάθε χρόνο, τα μέλη του Συνδέσμου αποτελούν τους μεγαλύτερους καταναλωτές της εγχώριας παραγωγής σιταριού και σίκαλης στον κλάδο τροφίμων στην Ελλάδα. Ο Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδας αποτελεί τη φωνή της ελληνικής αλευροβιομηχανίας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Βασικός στόχος του Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδας είναι η διασφάλιση του δικαιώματος της ελληνικής αλευροβιομηχανίας ώστε να είναι ανταγωνιστική και καινοτόμα, προωθώντας παράλληλα την ευθύνη της για την ασφάλεια της ποιότητας των τροφίμων, τη διατροφή και την υγεία. Η υποστήριξη αυτών των στόχων πραγματοποιείται παράλληλα με παρότρυνση επιστημονικής έρευνας, παρακολούθηση των προϊόντων και διάδοση των ορθών πρακτικών μεταξύ των μελών.

Η προώθηση της ασφάλειας των τροφίμων σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού αλεύρων αποτελεί ακόμα μια βασική προτεραιότητα του Συνδέσμου. Κύριο στόχο αποτελεί επίσης η διάκριση και η αναγνώριση των αλεύρων που παράγονται από τα μέλη του Συνδέσμου από το καταναλωτικό κοινό και τους επαγγελματίες της αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής. Απώτερος στόχος, η ευαισθητοποίηση του κοινού για τα προϊόντα των μελών του Συνδέσμου και η προτίμηση των αλεύρων τους.
 
Τα οφέλη που προσδοκώνται είναι η στήριξη των προϊόντων των μελών του Συνδέσμου και κατ’ επέκταση της Ελληνικής οικονομίας, η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων της ελληνικής αλευροβιομηχανίας και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων που απασχολούνται στον κλάδο.